Beiratkozas

Szent László, Arany János és az aradi vértanúk nyomában

  • 0

Szent László, Arany János és az aradi vértanúk nyomában

Rendhagyó történelmi és irodalmi visszapillantásra nyílt lehetőségük október végén a Jósika Miklós Elméleti Líceum diákjainak és tanárainak, akik ezúttal a Partium jeles helyeit keresték fel. Az autóbuszos kiránduláson iskolánk gimnáziumi és líceumi tanulói egyaránt részt vettek, tanáraik kíséretében. Nagyváradon megtekintettük a katolikus székesegyházat, a püspöki palotát és a Szent László emlékére készített kiállítást. Felkerestük a helyi zsinagógát, majd a nagyváradi várban levő kiállításokkal ismerkedhettünk meg. Utunk közvetkező állomása Nagyszalonta volt, ahol a helyi múzeumban Arany János világába kalauzolt minket a közvetlen hangvételű tárlatvezető, majd a költő egykori szülőházának helyén álló emlékszobát néztük meg. Este érkeztünk Aradra, ahol a Csiky Gergely Gimnázium bentlakásában szálltunk meg. Reggel a Szabadság-szobor és a helyi múzeum megtekintése volt soron, majd Világos felé vettük utunkat, ahol az 1848-as szabadságharcnak emléket állító helyi kiállítást tekintettük meg.
Az élményekben gazdag kirándulást a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatta.
Honlapunkon a diákok tollából származó élménybeszámolókat is olvashatnak.

„Többször jártam Váradon és Aradon is, de ez alkalommal is sok újdonságban volt részem.  Váradon a Bazilikában nagyon jó volt kicsit elidőzni, hallgatni a misét és közben csodálni a páratlan szépségű templombelsőt.  A váradi várban is számtalan változást tapasztaltam. Mihálka Nándor régész nagy élvezettel számolt be a várban végzett munkálatokról és sok érdekes itt felfedezett tárgyat mutatott be. Életemben először jártam zsinagógában.  Csodálatos és lenyűgöző volt…

Nagyszalontán mindig csak átutaztam. Most megnézhettem a híres Csonkatornyot és az idegenvezetőnknek köszönhetően pár percig én lehettem Arany János. Az Arany-portán is elidőztünk egy kicsit. A gémeskút és az eperfa a költő idejében is itt állt. Szinte hihetetlen.

Aradon hideg reggelre ébredtünk. Megnéztük a Szabadság szobrot, a múzeumban az 1848-as ereklyéket és a szemerkélő esőben leróttuk kegyeletünket a nemzet hőseinek vesztőhelyén, az Obeliszknél. Világoson megnéztük a Bohus-kastélyt és elábrándoztunk azon, hogy mit éreztek, mit gondoltak a honvédek a fegyverletételkor. Sajnos a rossz idő miatt a várba nem mentünk fel.

A kellemes társaság, a Kolumbus utazási iroda kifogástalan szolgáltatása, a Csiky Gergely Kollégiumban az otthonos szállás csak fokozták az élményt.”

Borsos Ákos, XII. osztály

 

„Nekem nagyon sok minden tetszett ezen a kiránduláson. Szerintem nagyon érdekes volt, főleg, hogy rengeteg múzeumot látogattunk meg és sok új ismerettel gazdagodtunk. Biztatjuk a tanárainkat, hogy máskor is szervezzenek ilyen szép, érdekes kirándulást.”

Harmath Dániel, VI. osztály

 

„Ezen a kiránduláson nagyon jól szórakoztam az osztálytársaimmal. Élvezetes volt…”

Udvarhelyi Szidónia, VI. osztály

 

„ A Kanonok soron sétálni…, hát maradandó élmény volt. A Bazilikában végre láthattam a sokat emlegetett Szent László hermát. A zsinagógában a zsidók szokásairól kaptunk rövid tájékoztatást.

A társaság jó volt, a pizza ízlett. Szívesen megyek máskor is ilyen kirándulásra.”

Manases Zselyke, VIII. osztály

 

„Számomra a legérdekesebb Nagyszalonta volt, Arany János szülővárosa. A Csonkatoronynál Arany és Petőfi barátságáról hallhattunk érdekes tájékoztatást. Innen Arany szülőházához mentünk, ahol a gémeskút és az eperfa idézte a múltat. Nagyon érdekes és tanulságos kirándulás volt.”

Szilágyi Tímea, VI. osztály

 

 


Keresés

Beiratkozás

Beiratkozas

Naptár

2017. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Támogatók

SponsorSponsorSponsorSponsor