Beiratkozas

ROSE

Keresés

Beiratkozás

Beiratkozas

Naptár

2024. május
h k s c p s v
« dec    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Támogatók

SponsorSponsorSponsorSponsor

  • -

ROSE

Iskolánk részt vesz a ROSE projektben.

Anexa-5.2.2-Invitatie-de-participare

Az első tanulmányi körút, ami a ROSE projekt keretén belül valósult meg, 201 9. június 21-25 között zajlott és harminc IX-XI. osztályos diák vett részt rajta. Kísérő tanárok: Máté Hajnalka, Péter Erzsébet és Vremir Magdolna.

Bejegyzések a kiránduláson:

2019.06.21. S ha nincsen gyökered – elvisz a szél…  Harminc Jósikás diáknak izgalmasan indul a nyári vakáció: a Rose program keretén belül 5 napos kiránduláson vesznek részt. Első nap Székelyföldre vezetett utunk: Farkaslakán meglátogattuk Tamási Áron szülőházát, Szejkefürdőn megcsodáltuk a székelykapukat és felkerestük Orbán Balázs sírhelyét, ismerkedtünk a homoródi ásványvíz ízével, sétáltunk Csíkszereda központjában, majd a Nyergestetőn az 1848-as szabadságharcban elesettekre emlékeztünk. Innen Tusnádfürdőn keresztül érkeztünk szállásunkra, Sepsiszentgyörgyre. Fotók itt.

2019.06.22. Így éltek a végeken: második nap. Már kora reggel felkerestük a Székely Nemzeti Múzeumot, ahol részletes tárlatvezetésben volt részünk: ismerkedtünk a székely nép eredetével és életmódjával; meglátogattuk az In memoriam Gábor Áron termet, ahol a múzeum leghíresebb darabja is helyet kapott, az a kézdivásárhelyi ágyú-lelet, amely a mai ismereteink szerint az egyetlen megmaradt, az 1849-es kézdivásárhelyi gyárban öntött ágyúcső, majd felkerestük a természettudományi részleget is. A brasssói Cenk tetejéről megcsodáltuk a várost, majd ebéd után a régi központot is bejártuk. Késő délután országunk fővárosában érkeztünk, ahol a hosszú út után megpihentünk. Fotók itt.

2019.06.23. A Kárpátokon túl… Harmadik nap Bukaresttel ismerkedtünk. Gyalogosan vágtunk neki fővárusunk fő nevezetességeinek a felkeresésére: körbejártuk a Parlament épületét, a Cişmigiu parkon keresztül kijutottunk a Victoria sugárútra és innen a Victoria térre. Felkerestük a Grigore Antipa természetrajzi múzeumot, majd a délutánt a Herestrău parkban töltöttük. Lenyügőző volt. Fotók itt.

2019.06.24. Bukaresttől Zágonig: Negyedik nap hosszú útat tettünk meg. Reggel búcsút vettünk Bukarestnek és az alföldnek, majd a Kárpátok felé vettük az irányt. Felkerestük a Buzó megyei Berca melletti Sárvulkánokat, ahol egy holdbeli táj fogadott minket: ezen a helyen hidegen fortyog az iszap és néha erős gázszag is érződik. A kiadós ebéd után továbbindultunk, de útlezárás miatt egy hosszabb úton jutottunk el Mikes Kelemen szülőfalujába, Zágonba. Mivel iskolánk diákjai több éve már a Rákoczi-szövetség tagjai, fontosnak tartottuk, hogy megmutassuk azt a helyet, amiről Mikes Kelemen, II. Rákoczi Ferenc hűséges követője, ezt írta: ” Én úgy szeretem már Rodostot, hogy soha el nem felejthetem Zágont.” Fotók itt és itt.

2019.06.25. Vissza a gyökerekhez! Ötödik nap kirándulásunk végére érkeztünk. A hazafelé vezető úton megálltunk Fogarason, ahol Erdély legnagyobb, leggazdagabb királyi, majd fejedelmi birtokában berendezett múzeumot néztük meg. Feleken (Avrig) megcsodáltuk az impozáns Brukenthal-palotát, ahol korabeli ruhákat és harci felszereléseket próbálhattunk ki. Utolsó megállonk Szeben volt, ahol az erdélyi szászok kulturális és kereskedelmi központjával ismerkedtünk. Az öt napos kirándulás során 1300 kilométert tettünk meg, sok érdekes helyen jártunk és gazdagíthattuk tudásunkat. Ezért köszönet jár iskolánk igazgatónőjének, Józan Erzsébetnek, aki a háttérben a szervezést lebonyolította és a három kísérőtanárnak, akik a helyszínen helytálltak: Máté Hajnalkának, Péter Erzsébetnek és Vremir Magdolnának. Éljen a ROSE! Fotók itt és itt.