Beiratkozas

RASS KÁROLY PÁLYÁZAT

  • 0

RASS KÁROLY PÁLYÁZAT

Miből élt a családom?
2-3 generációra kellene visszatekintenetek családotok történetében. Azt kellene feltárnotok, mivel foglalkoznak/foglalkoztak szüleitek, nagyszüleitek.Milyen mesterséget gyakoroltak, milyen munkahelyen dolgoztak, milyen kiegészítő jövedelemre tettek szert (pl. zöldség-, gyümölcstermesztés). Ebben az esetben induljatok ki a nagyszülőkből. Mivel foglalkozott nagytatátok és nagymamátok? Ezt részletesen írjátok le. Hány gyermekük van, melyik gyermekük milyen foglalkozást választott? Ebből a generációból szüleitek foglalkozását mutassátok be. Összesen tehát 4 személy foglalkozását kell ismertetni.
De akár egyetlen személy pályájára is szűkíthető a kutatás: milyen szakképzésben részesült, milyen munkahelyen, milyen körülmények között dolgozott? (földműves, értelmiségi és munkáspálya egyaránt érdekes lehet).
Hogyan kell bemutatni a foglalkozásokat?
1. Hogyan sajátította el az illető foglalkozást? (inaskodás, szülőktől, szakképzésben részesült)
2. Mikor kezdte el a foglakozás gyakorlását? Hány éves korban? Mikor vonult nyugdíjba? Váltott-e foglalkozást és munkahelyet?
3. A munkahely és foglalkozás bemutatása. Milyen munkaeszközöket használt? Milyen volt a hangulat a munkahelyen? Konfliktusok, szolidaritás. Munkatársaival szabadidőben is találkoztak? (kirándulás, ünneplés) Munkafegyelem. Munkahelyi balesetek.
4. A jövedelem. Mennyi volt a fizetés? Hogyan lehetett ebből eltartani egy családot?
5. Kiegészítő foglalkozás. Tordán és Aranyos-vidéken jellemző az, hogy munkaidő után földműveléssel is, piacra termeléssel is foglalkoznak. Ezt is be kell mutatni.
6. Az év során, évszakok szerint változott-e a munkavégzés?
A férfiak és a nők munkavállalása egyaránt érdekes.
Kérünk, hogy szüleitekkel és nagyszüleitekkel készítsetek interjút. Ha lehetséges, a munkaeszközökről készítsetek fényképet. Ha a családi fényképalbumban olyan felvételek vannak, amelyeken munkafolyamat van megörökítve, vagy amelyeken munkatársak láthatók (munkahelyen, kiránduláson), kérünk, szkenneljétek és mellékeljétek a dolgozathoz.
Figyelem: tüntessétek fel az adatközlő adatait (név, születési év), a gyűjtés adatait (mikor és hol készült az interjú), a fényképek adatait (mit ábrázol, mikor készült, esetleg ki készítette).
A dolgozat leadási határideje: a tanévzárás előtt 3 héttel.
Jó munkát kíván, Keszeg Vilmos


Keresés

Beiratkozás

Beiratkozas

Naptár

2019. április
h k s c p s v
« Már   nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Támogatók

SponsorSponsorSponsorSponsor