Beiratkozas

SzékelyKapuk- ZöldKapuk

Keresés

Beiratkozás

Beiratkozas

Naptár

2021. november
h k s c p s v
« dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Támogatók

SponsorSponsorSponsorSponsor

  • -

SzékelyKapuk- ZöldKapuk

A „SzékelyKapuk-ZöldKapuk” nemzetközi vetélkedőbe a 2017-2018-as tanévben is pályázott iskolánk  2 diákcsoportja.

  1. A közösségi kulturális vetélkedő  pontversenybe, “Az európai civilizációs alapminta dramatizálása betlehemezéssel” cimmel, GYERMEKSZÍVEK csapatnévvel, a VII. osztályosok  Máté Hajnalka osztályfőnök vezetésével
  2. A környezetvédelmi, ökológiai vetélkedő pontversenybe,  „Tegyünk együtt a Földért!” cimmel,  ÖKOBAGLYOK csapatnévvel, a VI. osztályosok Vremir Magdolna osztályfőnök vezetésével.

“A pályázati kiírás komplex célja : Megalapozott,   pozitív   jövőkép   jegyében   való   felkészülés   az   ökológiai,   társadalmi   és   kulturális kihívásokra. Újszerű közép-európai együttműködések elindulása. A résztvevő diákok, pedagógusok és iskolák élményszerű együttműködésének elősegítése.”  – tudjuk meg a program felelős koordinátorától,  Rossu-Hegyi Katalintól.

A   programot   támogató   alapítvány   Magyarországon az  Európai   Magyar Fiatalságért Alapítvány, melynek programvezetője  Dr. Varga – Berta József.

A pályázati program elnyerhető jutalmai :

-1- A  legkiválóbb  sokszorozó  csoportokból delegálunk  további brüsszeli/római/nemzetközi képviseletet;

-2-   A   kimagasló   alkotásokat,   ill.   róluk   készült   alkalmas   fényképeket   kiadványunkban megjelenítjük,   ill.   nagyobb   presztízsű   helyeken   bemutatjuk/neves   konferenciákon megjeleníthetjük;

-3-  Minden   eredményes   pedagógus  részvételi   jogot   nyer   tengerparti  pedagógus- szemináriumunkra;

-4-  A pontversenyben minden minősített helyezést elérő diákcsoport választható jutalma:

– Ökokulturális jutalomtábor az ADRIA világszép partvidékén; VAGY

– Ingyenes szálláshely dél-alföldi természetjáró osztály-, vagy csoportos

diákkiránduláshoz a 2017/18 tanévben; VAGY

– Csoporttagoknak és vezetőiknek jelképes kulturális tárgyi emlékek, referencia-dokumentumok.

A SzékelyKapuk-ZöldKapuk program időkerete

Az   intézmény  pályázásának  határideje:  2017.   október   31.  A   két   félévre   terjedő   verseny végeredményének kihirdetése 2018. április 7.

2018. február végén máris megérkezett a “Gyermekszívek” értékteremtő munkájának eredménye: az ARANYÉRMES sokszorozó iskolák közül az I helyet érték el kitünő minősítéssel.

2018. április 7-én az Ökobaglyok csapatának is megérkezett a várva várt eredmény: az ARANYÉRMES kezdő iskolák közül az I. helyet érték el.

A két csapat  kimagasló pontszámuk alapján az abszolút pontversenyben is a győztes csapatok között van, valamint az Ökobaglyok csapata az Ėletfàs plakàtjaikkal Romània szinten III. helyezėst ėrtėk el.

A 2016- 2017-es tanévben a Jósika Miklós Elméleti Líceum diákjai beneveztek az Európai Magyar Fiatalságért által meghírdetett SzékelyKapuk- ZöldKapuk nemzetközi vetélkedőre. A program célja a keresztény és a népművészeti hagyományok, a közösségi kultúra és a humanitárius tevékenységek támogastása.

A „ learning by doing ” módszert alkalmazva készítjük fel a diákokat az előttünk álló évek kihívásaira, az ökológiai, a társadalmi és kulturális közösségi tevékenységekkel. A pályázati programnak két szakasza van : az első forduló a betlehemezés, a második pedig a környezetvédelmi akció- vándorkiállítás.

A gimnazista tanulókból álló Tordai pogácsák nevű csapata derűs, ízes régi nyelvvel fűszerezett betlehemes játékkal lepte meg a bágyoni öregotthon lakóit, a tordai magyar óvodásokat, a szülőket, iskolánk és városunk közösségét. A betlehemezések során készült számos képet, nézői véleményt és a hagyományörzés örömét sugárzó saját véleményeket a betlehemes naplóba foglalták össze.

A verseny második fordulóján a Bijósikások lelkes csapata a környezetbarát szemléletet tanulmányozva hat jól kidolgozott, impressziv tablót készített és mutatott be vándorkiállításként. Bemutatójuk mottója:  Környezetbarát háztartás – Mit tegyünk környezetünkért?

Műsorukkal rámutattak az ember felelőtlen tevékenységeinek következményeire, az éghajlatváltozásokra, a veszélyben levő élővilágra. Ugyanakkor környezetbarát háztartásra és életformára adtak példákat, hiszen a keresztény gondolkodás alapvetően összeegyeztethető a környezet védelmével. Emellett különböző helyszíneken adományokat is gyüjtöttek a rászorulók részére.

A tevékenységek során a tanulókban tudatosult, hogy életünkben mennyire fontos a hagyomány ápolása és a környezetünkre való odafigyelés. Csapataink ezüst, illetve arany érmet nyertek, ezért idén nyáron egy Horvátországi táborozáson vehettek részt.