Beiratkozas

Természetbarát iskola

Keresés

Beiratkozás

Beiratkozas

Naptár

2021. április
h k s c p s v
« dec    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Támogatók

SponsorSponsorSponsorSponsor

Facebook

  • -

Természetbarát iskola

Iskolánk immár harmadik tanéve folyamatosan résztvesz a Román Madártani Egyesület (SOR) által meghirdetett Természetbarát Iskola országos programban. A program kiirásában, olyan tevékenységek szerepelnek, amik a biológiai sokféleségre hívja fel a figyelmet, támogatva a diákok környezettudatos nevelését. Azok az oktatási intézmények, akik a tanév folyamán a Madártani Egyesület által javasolt listából helyesen legalább 5 tevékenységet működtettek, és tanév végén  a jelentési űrlap kitöltésével és 1 fényképpel dokumentálva jelentik, elnyerhetik a Természetbarát Iskola programtáblátját. A Jósika Miklós Elméleti Líceum már első alkalommal, a 2016-2017-es tanév végén sikeresen elnyerte a programtáblát, azóta a cím megtartása érdekében folytatja a tevékenységeket

A tevékenységekbe nagy örömmel kapcsolódtak be diákjaink: az első hóhullás előtt igyekeztünk, hogy kész legyenek a madáretetők, amiket az iskola udvarán helyeztünk ki, majd ezeket folyamatosan feltöltöttük a téli hónapok alatt, madárvendégeink nagy örömére Tavasszal műodúkat készítettünk, amiket szintén az iskola udvarán helyeztünk ki. Madársziluetteket vágtunk ki és ragasztottunk minden osztályterem ablakára. Évente többször is meghírdettük a szelektív hulladékgyűjtést, aminek eredményeképpen több tonna papír és pet, illetve több száz használt elem is összegyűlt. A hulladékgyűjtésből kapott pénz egyrészét az iskola udvarának a diszítésére használtuk fel, a kijelölt helyekre egynyári növényeket ültettünk. Környezetkímélő életmód elsajátítását segítő tevékenységeket is szervesztünk, mint például a nagy sikernek örvendő Zöld bulit, ahol újrahasznosított anyagokból készültek még a teremdíszek is és egyes résztvevők öltözéke, zöld játékokat játszottuk és zöldételeket ettünk. Nagy hangsúlyt fektettünk a tematikus napok megünneplésére, mint például a Víz világnapja, a Madarak és fák napja, a Biológiai sokféleség napja, valamint 2018 tavaszán, első alkalommal megszervezett  Beporzók napja. Ezenkívül volt faültetés,  illetve rovarhotel készítés is.

A programban főleg V-XII. osztályos diákok vesznek részt, de az elemi osztályokban is rendszeresen vannak hasonló tevékenységek tartva. A program koordinátorai Máté Hajnalka földrajz tanárnő, Péter Erzsébet fizika tanárnő, illetve Vremir Magdolna biológia tanárnő.